Teşhis koyduğumuz hastaların %90 gibi büyük bir bölümü uzun süre kıl dönmesi problemi ile yaşadıklarını görüyoruz. Bunun durumun başlıca iki nedeni bulunuyor. İlki utanma duygusu ile hareket ederek maalesef doktordan uzak kalmaktır. İkincisi ise uzun bir süre hastalığı fark etmeme olabilir. Bu nedenle hazırladığımız bu yazıda kıl dönmesi belirtileri ve nasıl anlaşılacağına dair detaylara yer vereceğiz.
Kıl Dönmesi Nasıl Anlaşılır?
Yukarıda da belirtildiği gibi pilonidal sinüs ilk etapta ciddi bir belirti ve şikayeti olmadan aylar, yıllar boyunca ilerleyebilir. Bunu dikkate alarak bazı küçük detaylara da odaklanmak gerekir. Şimdi dilerseniz kıl dönmesini ilk andan itibaren nasıl fark edebileceğimizi başlıklar halinde görelim.
Kuyruk Sokumunda Giriş Deliği, Delikleri
Başlığı okuyan insanların büyük bir bölümü ne alaka diyordur. Çünkü insanlar pilonidal sinüsü kıl batması ile karıştırıyor. Yani cilt dışına çıkamayan kıllar cilt altında uzayarak bu soruna neden olduğunu düşünüyorlar. Tabii ki öyle olmadığını hemen hemen her yazıda anlatmaya çalışıyorum. Kıl dönmesinde ilk aşama saç ve vücut kıllarının kuyruk sokumu bölgesine dökülmesi halidir. Sonrasında bu kıllar ciltte delik açarak deri altına girmektedir. Bu nedenle kıl dönmesi belirtilerinde ilk aşama kılların giriş delikleri olmaktadır. Erken teşhis etmek için dikkat edilmesi gereken en önemli husus budur. Aşağıda yer alan resimde giriş deliklerinin ne olduğunu daha anlaşılır şekilde görebilirsiniz.
Makatta Akıntı (Islaklık, Kötü Koku)
Evet, arkadaşlar ilk belirti olarak giriş deliklerini yukarıda görsellerle destekleyerek anlatmaya çalıştım. Bu aşamada sorunun fark edilmesi yüksek ihtimal değildir. Kimse doktora kuyruk sokumu bölgemde delik var mı? Diye gelmez. Ama şu yapılabilir. Evliler özellikle eşlerinden rica ederek belirli zaman aralıkları ile (2-3 ayda bir) kuyruk sokumu bölgesinde delik olup, olmadığına bakabilirler. Bunda utanacak, sıkılacak bir şey yoktur.
İç Çamaşırı Islatacak Düzeyde Akıntı Olabilir: İlk aşamalarda tek belirti yukarıda da belirttiğim gibi giriş deliğidir. Bu aşamada fark etmemeniz halinde sonraki belirti makatta akıntı olacaktır. Tabii ki akıntı yerine direkt olarak iltihap, apse, ağrı ateşlenme de olabilir. Ben yine muhtemel belirtileri sırası ile aktarmaya çalışayım. Cilt altında biriken kılların sayısı sürekli artmaktadır. Açılan delik ve sonradan açılacak deliklerle kıllar için birden fazla yol oluşur. Bu yoldan deri altına onlarca kıl girebilir.
Vücudun Savunma Mekanizması Devreye Girer ve Sıvı Salgılar: Cilt altında biriken kılların sayısı arttıkça hemen vücudun savunma mekanizması devreye girmektedir. Cildi kıllardan korumak için 2 aşamalı koruma yöntemi uygular. İlki cilt altındaki kılları zar ile kaplayarak onları zararsız hale getirir. Buna ek olarak sıvı madde salgılayarak onları imha etmeye çalışır. Salgılanan sıvı madde maalesef keratin gibi güçlü bir maddeden oluşan saç kıllarını eritmeye, yok etmeye yeterli olmaz.
Salgılanan Sıvı Cilt Dışına Çıkması Gerekir: Vücudun salgıladığı ve herhangi bir etkisi olmayan bu sıvı artık vücut dışına atılması gerekir. Bunun içinde kılların giriş deliklerini kullanır. Kılların girdiği yolu izleyerek cilt dışına çıkar. Bu durum kişide makat akıntısı dediğimiz soruna neden olur. Günlük en fazla birkaç damla olacak şekilde iç çamaşırı hafif düzeyde ıslatabilir. Bu akındı aynı zamanda kötü kokuya neden olmaktadır.
[su_note]Her Akıntı Kıl Dönmesi İle Alakalı Değildir!Burada önemli bir hususa değinmek istiyorum. Öncelikle her akıntıyı sakın kıl dönmesi sanmayın. Çünkü anal fistül dediğimiz farklı bir hastalık ile alakalı olabilir. Anal fistül hakkında kısa bir bilgi vermek gerekirse makat ile kalın bağırsağın son kısmı arasında iki ucu açık tünel olarak tabir edilir. Makat apsesi erken süreçte boşaltılmaması halinde kendi kendine patlar cilde zarar verir. Bu zarar makat ile kalın bağırsağın son kısmı arasında iki ucu açık kanal oluşmasına neden olur. Kalın bağırsaktan gelen dışkılar bu kanaldan da akarak makatta akıntıya neden olmaktadır. Bu nedenle makat çevresinde büyük bir delik varsa fistül olarak da değerlendirilebilir. Tabii ki pilonidal sinüs çıkış deliği olabileceğini de unutmamalısınız. Yazının geri kalan kısmında giriş deliğini gördük, ilerleyen aşamada ise çıkış deliği dediğimiz belirtiyi de ele alacağız. [/su_note]
Makat Islaklığına Bağlı Kaşıntıya Neden Olur
Günlük birkaç damla şeklinde cilt dışına akan bu sıvı makat bölgesindeki cildi ıslatarak sürekli nemli olmasını sağlar. Tabii ki bu durum ciltte tahriş ve cildin koruyucu tabakasının yok olmasına neden olur. Bu durumda can sıkıcı makat kaşıntısı ile karşı karşıya kalmanız kaçınılmazdır. Yine belirtmek gerekirse ki kaşıntılar sadece pilonidal sinüs ile alakalı değildir. Anal dermatit, hemoroid, anal fissür gibi hastalıklarda kaşıntıya neden olabilir.
[su_note]Pruzon Krem İle Kaşıntıyı Önleyebilirsiniz!Ortaya çıkan bu kaşıntı problemini Pruzon krem ile önleyebilirsiniz. Kortizonsuz içeriği ile dikkat çeken ürün ilk kullanımda rahatlatıcı etkisini ortaya koymaktadır. Tabii ki yaşadığınız sorun kıl dönmesine bağlı ise maalesef tam anlamı ile ortadan kaybolmaz. [/su_note]
Makatta Ağrı, Şişlik, Ateşlenme
Evet, arkadaşlar bir diğer önemli belirti ise sorunun ilerleyen aşamalarında yaşayacağınız ağrı, şişlik, ateşlenme gibi sorunlar olacaktır. Burada karşımıza yine makatta akıntı problemi çıkmaktadır. Vücudun salgıladığı sıvı vücut dışına çıkması, akması halinde sorun yoktur. Yani akıntı devam ettiği süreçte sorun yoktur. Fakat o akıntı her zaman mümkün olmayabilir. Akıntının kullandığı giriş deliği tıkanabilir. Bu durumda sıvı cilt altında birikmeye başlayacaktır. Mikroplarla birleşerek daha da tehlikeli hale gelecektir. Kişide bu durumda şişlik, sürekli artan ağrı ve ateşlenme gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bunun nedeni kıl dönmesi apsesi ile alakalıdır.
Apsenin İvedilikle Boşaltılması Gerekir: Bu tür bir sorunla karşılaşan hastalar mutlaka acil olarak doktora ya da hastanelerin acil bölümlerine müracaat ederek apsenin boşaltılması gerekir. Apse boşaltılması ile birlikte hastanın ağrı problemi büyük ölçüde azalacaktır. Apse boşaltma işleminden 1-2 ay sonra ise kıl dönmesi tedavi edilmesi gerekir. Yani apsenin boşaltılması pilonidal sinüs probleminin iyileştiği anlamına gelmez.
Kıl dönmesi tedavi prensipleri;
Pilonidal sinüs erken evrede çok küçüktür, bu evrede tedavisi de o kadar kolay olur. Hasta açısından tedavi sonrası zahmetsiz geçer. Zamanla sinüs büyüyeceğinden flap ameliyatı, açık bırakma gibi cerrahi tedaviler yapmak zorunda kalınır ki bu tedavilerde uzun süreli yatak istirahati (bazen aylarca) ve iş gücü kaybı olur. Yara yerinde çok çirkin bir iz kalır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da cerrahların büyük çoğunluğunun sinüsün büyüklüğü ne olursa olsun büyük kesi ile gereksiz yere sağlam doku alıp flap ameliyatı, açık bırakma gibi yöntemler tercih etmeleridir.
Kıl Dönmesi Apsesi Nasıl Boşaltılır?
Dilerseniz konuyu daha anlaşılır hale getirmek için birde video paylaşayım. Ama şunu belirtmek isterim ki görüntü itibari ile biraz mide bulandırıcı olacaktır. İzlemeden önce bu hususu dikkate almalısınız.
İltihap, Apse Çıkış Deliği
Bir diğer önemli kıl dönmesi belirtisi ise çıkış deliğidir. Yukarıda apsenin acil olarak boşaltılması gerektiğinden bahsettik, çünkü siz bunu yapmazsanız apse kendiliğinden patlayacaktır. Tabii ki nereden boşalacağını kestirmek zordur. Genelde apseye birkaç cm mesafede olur. Patlayan apse çıkış deliği oluşturur. Kılların giriş deliğine göre daha geniş çapta olan çıkış deliği sorunun da ilerlediğini göstermektedir. Aşağıda yer alan görselde çıkış deliğinin ne olduğunu net bir şekilde görebilirsiniz.
Evet, arkadaşlar pilonidal sinüs hastalarında en sık karşılaşılan bulgu ve belirtileri aktarmaya çalıştım. Ortaya çıkan sonuç gösteriyor ki yaşadığımız küçük sorunlar aslında ciddi hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Bu nedenle ağrı kesici kullanarak ağrıyı ortadan kaldırmak, kaşıntı kremi kullanarak kaşıntıyı ortadan kaldırmak yerine mutlaka bu sorunların neden olduğunu bulmalı ve bu soruna neden olan asıl sorunu ortadan kaldırmalısınız.
IDEA Klinik olarak sizlere geniş çaplı destek sunuyoruz. Ücretsiz muayene yanı sıra sanal muayene uygulaması ile kliniklerimize gelmeden yaşadığınız sorunlar ve hastalığınız ile ilgili bilgi alabilirsiniz. Kuyruk sokumunda yer alan sorunların ne olduğunu öğrenmek için o bölgeden resim çekerek genel cerrahi uzmanlarımıza gönderebilirsiniz.
Bu konuda sormak istediğiniz hususlar varsa bunun içinde aşağıda yer alan soru ve yorum formunu kullanarak doktorlarımız yanıtlamak üzere iletebilirsiniz.
Merhaba, ben Doktor Atilla Kaya, 1993 yılından beri genel cerrahi ve medikal estetik uzmanı olarak hizmet veriyorum.
Kıl dönmesi ameliyatları arasında uygulanma oranı hızla yaygınlaşan, Mikro Sinüsektomi yöntemini geliştiren kişiyim.
İstanbul Bakırköy’de Mikro Sinüsektomi yöntemi ile kıl dönmesi tedavileri gerçekleştiriyorum. Bana ulaşmak için 0212 572 72 65 numaralı telefonu kullanabilirsiniz.
3 yasinda erkek cocugum var poposunun cevresinde boyle resimdeki gibi bir şişlik var icinden intihap akiyor sivilce gibi buyuyor sonra patliyor kotu kokuku bi akinti bircok yere bolume goturdum ama bi sonuc alamadim en son emar istendi ama cocugum uyumadigi icin yapilamadi ilgilenirseniz cok sevinirim
merhaba,
çocuk hastalıklarına çocuk cerrahisi bakar. iyi bir üniversite hastanesine götürüp araştırmanızı öneririm
merhaba hocam benimde diger arkdaslar gibi kuyruk sokumunda yaklasik 7 aydir sislik var elimle birkackez sıktırdım jel gibi yapıskan sıvı aktı ve cok kötü kokusu var sis olan yere iğne batırdım apseyi patlatayim die faydasi olmadı yaklasıkta 1 aydır akıntı yok ama sislik bir iniyor aradan 1 hafta gectikten sonra gene şişiyor ameliyat olmaktanda korkuyorum açıkcası bunun icin kendimin ewde yapabilecegim bir muayene varmı tesekkür ediyorum
Merhaba,
Kıl dönmesi apsesi olabilir.muayene ile değerlendirmek gerekir. Size en yakın kliniğimize gelirseniz durumunuz muayene ile değerlendirilip en uygun yöntemle tedaviniz yapılır. 05426210888 nolu telefondan bilgi ve randevu alabilirsiniz.
Op.Dr.Atilla Kaya
Merhaba hocam benim kalça kısımlarda sivilce var kıl acıyor biraz kıl dönmesi diye şüphelendim kalçanın dışa çıkık tarafında çıkabilirim kıl giriş deliği farkedemedim ilginize teşekkür ederim.
Kalça kısımları eğer çok kıllı ise batık olabilir, kıl dönmesi daha çok kuyruk sonucunda görülür. Muayene olmanızı öneririm.
Öp. Dr. Adil altınsoy
Hocam eşimde erken fark ettik şuan sadece girş deliği mevcut başka bi şikayetimiz yok doktorumuz şuan yapılabilecek bir şey yok ilerlersin cerrahi işlemle alırız dedi ama ben ilerlerse dahakötü olur diye düşünüyorum erken tanı nın bi avantajı olmalı yapabileceğimiz hiç birşey yok mu
Hayır tam tersi tedavi edilmeli. Iltihap oluşursa hastalık daha hızlı ilerleyebilir. Lazer yada mikrosinusektomi yöntemi ile normal yaşamına ara vermeden tedavi edebiliriz. 05426210888 nolu telefondan bilgi ve randevu alabilirsiniz.
Öp. Dr. Atilla Kaya
merhaba hocam kuyruk sokumumda şişlik ve ağrı var. Bel fıtığım ve skolyozum da var şişliğin sebebi bu olabilir mi acaba? Teşekürrler.
Merhaba,
Kliniklerimizde kıl dönmesi muayenesi ücretsiz, gelirseniz değeelendirwbiliriz.
Öp. Dr. Seher Şirin
kuyruk sokumumun oldugu yerden sıvı akıyor kilodum yesil oluyor bide son zamanlarda kuyruk sokumumda et cikti biraz tuhaf arada bir kaşınıyor ne yapmaliyim
Daha fazla gecikmeden muayene olmalısınız. tüm kliniklerimiz de kıl dönmesi muayenezi ücretsiz. 05426210888 nolu telefondan size en yakın kliniğimizi öğrenip en uygun yöntemle tedavi olabilirsiniz.Laser, mikrosinusektomi vb
Op. Dr. Adil Altınsoy
Merhabahocam ben kuyruk sokumunda şişlik ve ağrı var oturamıyorum ve çok zorlanıyorum ne olabilir?
kuyruk sokumunun en sık görülen hastalığı kıl dönmesidir.kıl dönmesi pek ağrı yapmaz ama kıl dönmesine bağlı apse ge2liştiğinde çok şiddetli ağrıya,hastalığın daha hızlı ilerlemesine ve fistül oluşmasına neden olabilir.bu nedenle gecikmeden apseyi boşalttırmalı,apse tedavisinden 1-2 ay sonra doku toparlayınca kıl dönmesi tedavisi olmalısınız.daha önce ameliyat olmanız durumunxa doku tam toparlamadığı için enfeksiyon gelişir,buda iyileşmeyi geciktirir.05426210888 nolu telefondan bilgi ve randevu alarak gelirseniz,muayene ile değerlendiriz,apse varsa apse tedavisi ve eğer uygunsanız tedavinizi mikrosinusektomi yöntemi ile normal yaşamınıza ara vermeden yapabiliriz.
Op.Dr.Seher Şirin
Merhabalar ben 13 yaşındayım kuyruk sokumunun hemen altında sertlik var akıntı yok sadece bastırınca dolununca acıyor ne olabilir ?
Kıl dönmesi olabilir. Bu konuyu büyüklerinle paylaşıp, gecikmeden apse oluşmadan tedavi olmalısın. Apse oluşursa fistüle ve hastalığın daha hızlı ilerlemesine neden olabilir. 05426210888 nolu telefondan bilgi ve randevu alabilirsin. Mikrosinusektomi yöntemini araştırmadan tedavi olmanı önermem.