Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavilerinden Biride Fenol Yöntemidir ve diğer ameliyatsız yöntemler gibi gerçek bir tedavi değil sadece hastayı geçici olarak rahatlatma amaçlı bir uygulamadır,sinüs doku içöinde kalmaktadır.
Fenol Tedavisi
Fenol tedavisinin özü bu kimyasal maddenin cilt altındaki kıl yumağı veya diğer yabancı cisimleri eritmesi esasına dayanır.Kılların giriş deliklerinden ince cerrahi aletlerle girilerek cilt altı temizlenmeye çalışılır yabancı cisimler mümkün olduğunca temizlenir ve oluşan boşluk geride kalmış olabilecek kıl,tüy gibi şeyleri eritmek amacıyla fenolle yıkanır.İşlem bitiminde vücut içinde ilaç kalmaz.
Bölgede var olan gamze veya çukurluklar hastalığın tekrarına sebep oalbilir.Belirgin olan giriş deliklerinden yeniden kıl girme ihtimali oldukça yüksektir.
Uygun vakalarda bu işlemlerin tümü 15 dakikalık 2-4 seansta tamamlanır ve hasta işine ara vermeden sosyal hayatına devam edebilir.
Fenol Tedavisi Başarı Şansı
Fenol tedavisinde giriş delikleri kaldığı için ve doku içi net temizlenemediği için tekrar ihtimali % 70 lere kadar çıkmaktadır yöntemin başarısı ve tekrar ihtimalinin azaltılması 2 unsura bağlıdır
1-Temizliğin iyi yapılması
2-Sonraki dönemde yeniden kıl girişine engel olmak için bölge hijyenine dikkat edilmesi.
Kıl dönmesinin tekrarlama riski
Tekrar ihtimali her tedavi yönteminde vardır,ameliyatlarda yapılan tekniğe bağlı olarak % 5-40 arasında değişmektedir.Fenol tedavisinde bu oranın % 70 lere kadar çıktığı yönünde bilimsel yayınlar vardır.
Fenol tedavisi avantajları
Hasta aynı gün işine,okuluna dönebilir
Belirgin ağrı olmaz
Yara bakımı ve pansuman gerekmez
Dikiş aldırmak gerekmez
Daha ekonomiktir
Ameliyat izi kalmaz
Narkoz olmadığı için riski yoktur.
Fenol tedavisinin dezavantajları:
Tekrar ihtimali çok yüksektir (% 70 ler düzeyinde olabilir)
İleri vakalara uygulanamaz
Kimyasal madde çevreye sıçrarsa ciddi yanık oluşturur.
Sigorta şirketleri ödeme yapmaz.
Hocam bu mikro sinüsektomi ameliyatı kaç dakika da bitiyor ve acısı fazlamı?
Op.Dr.Atilla KAYA
yanımıza kronometre almıyoruz ama hastalığın düzeyine göre 5-20 dakika sürüyor
uyuşturuyoruz
Hocam merhabalar askerdeyken gata da kıl dönmesi ameliyatı oldum 2001 yılında son 10 gündür ameliyat yerime çok yakın bir yerde yine kuyruk sokumumda ağrı ve akıntı başladı bu hastalığın tekrarladığınımı gösterir?
Ameliyatım dahil daha önce hastalığımın hiç bir evresinde akıntı olmamıştı
Op.Dr.Atilla KAYA
delik veya akıntı olması beklenir.
hocm çalışanlar için ameliyat sonrası heyet rapuru verilebiliyormu yada kaç güne kadar verilebiliyor
Op.Dr.Atilla KAYA
klasik ameliyatlarda 1-2 ay rapor verildiği için heyet gerekir
hocam 5 sene önce bir kere kapalı ameliyat geçirdim ve parçayı çıkardıkarı yer kapanmadı ve o bölgede bir iltihaplanma yaşandı akacak bir yeri oldugu için akması dışında bir rahatsızlıgı yoktu fakat geçen ay 3 seans fenol uygulaması yapıldı ve oradaki deliği küçülttü ve içeriden yeni dokularla dolarak kapanmaya başladı tekrarlama olasılığı hala var mıdır teşekkürler
Op.Dr.Atilla Kaya
evet var
hocam ben 16 yasındayım 2-3 ay önce doktora gittim 3 delik var dedi doktor kılları temizleyip deliklerin içine sırıngayla oksijenli su ve tentiridiyot sıktı sonra 1 hafta hastene de pansuman yaptırın dedi yaptırdık tekrar bir hafta sonra geldik bu sefer de şırıngayla oksz sıkın ijenli su ve tentiridiyot kendiniz sıkın dedi evde bunu da 1 hafta yaptık son kontrolde ise bu yönteme devam edin dedi belki kapanır dedi sizce ameliyat olmalımıyım..
Op.Dr.Atilla KAYA
bu dediklerinizi bir cerrah söylemiş olamaz,bunlarla düzelme ihtimali yok ameliyat olmalısınız,mikri sinüsektomii araştırmadan karar vermeyin
merhaba hocam kuyruk sokumumda akıntılı yara şikayetiyle hastaneye gittim doktorum kıl dönmesi olduğunu söyledi ameliyat olmadan bu sorunun çözüleceğini söyledi.tüy dökücü krem ve sebamed likid sabun verdi 3 hafta sonra 2 seans halinde bu tedaviyi uygulayacağını ve %85 lik başarı oranı olduğunu söyledi.başarısızlık durumunda ameliyat dedi. benim size sorum bu tedavinin ismi nedir ve tekrarlama riski varmı ve siz bu tedaviyi öneriyormusunuz.bu tedavi sonrasında mikro sinesektomi tedavisi görebilirmiyim teşekkürler…
Op.Dr.Atilla KAYA
anladığım kadarıyla size önerilen fenol tedavisi,başarısı fena değil ama tekrar ihtimali % 70 ler civarında olduğu için ben 4-5 yıldır yapmıyorum,mikro sinüsektomi olabilirsiniz onu araştırmadan karar vermeyin
hocam ben fenol tedavi yönteminden oldum.ameliyattan sonra delik 2,5 aydır hala kapanmadı.sürekli o delikten içeri iğneyle ilaç verilip orası yakılıyo.doktorum kapanmazsa bi operasyon daha yapacagız dedi.sizce kapanmamasının sebebi nedir?
Op.Dr.Atilla KAYA
fenol yönteminin en önemli dezavantajı deliğin olduğu gibi kalmasıdır bu sebeple ben artık yapmıyorum
hacettepe hastanesinde yrd. doçent ali kobal fenol tedavisi yapmaktadır
fenol devlet hastanelerinde uygulanırmı sosyal güvencem var
Op.Dr.Atilla KAYA
çok fazla tekrarladığı için uygulandığını sanmam
hocam bende iki kez ayrı ayrı muayeneye ğittim ve dr.biri iki delik diğeri tek delik var dedi. ikincisi flap yöntemiyle yapıyorum deyince kaçar vaziyette hastaneyi terkettim.akıntı şişlik yok sadece ağrı arttı şu sıralar, ankaraya gelmeyi düşünmüyomusunuz ist. uzak bana yolculuktan çekiniyorum selamlar
Op.Dr.Atilla KAYA
delik sayısı çok önemli değil,
ağrı olması apse düşündürür artarsa boşalttırmanız gerekebilir.
mikro sinüsektomi yöntemini araştırın.