Ana Sayfa / Kıl Dönmesi Tedavisi Bilgileri / Kıl Dönmesinden Korunmak İçin Alınması Gereken 5 Önlem

Kıl Dönmesinden Korunmak İçin Alınması Gereken 5 Önlem

Genç erkeklerin korkulu rüyası haline gelen kıl dönmesi hastalığı (pilonidal sinüs) riski puberte (ergenlik dönemi) sonrası başlamakta ve 40 yaşına kadar devam etmektedir. 40 Yaşından sonra risk yok denecek düzeye gelmektedir.

Peki, 40 yaşına kadar kıl dönmesi olmamak ya da kıl dönmesi ameliyatı sonrası tekrarlamaması için ne yapmalı, hangi önlemler alınmalı? Sorunun önüne geçebilmek için kıl dönmesi nedenleri ve risklerini yakından tanımamız gerekir.

İlk Olarak Kıl Dönmesi Nedenleri ve Risklerini Yakından Tanıyalım

Kıl dönmesi nedenleri arasında kişinin hata ve ihmalleri yanı sıra iş ve yaşam tarzı da bulunuyor. Daha önce kıl dönmesi neden olur? şeklinde bir yazı yayınladığım için burada tekrardan değinmeyeceğim. Aşağıda yer alan butona tıklayarak yazıya göz atabilirsiniz.

Kıl dönmesi nedenleri

Kişisel Hijyene Daha Fazla Önem Verin

Kıl dönmesi olmamak için dikkat edilmesi gereken en önemli husus, kişisel temizliğe önem vermektir. Tabii ki kişisel hijyen deyince el, yüz temizliği aklınıza gelmesin. Daha çok kuyruk sokumu bölgesi ve göbek deliği akıllara gelmelidir. Daha doğrusu kıl dönmesi olması muhtemel bölgelerin temizliği aklımıza gelmelidir.

Günlük duş riski azaltır
Günlük banyo ve duş alışkanlığı oldukça önemlidir.

Dışkılama sonrası temizliği sadece anüs ve çevresi ile sınırlı tutmayın. Elinizi biraz daha yukarı götürerek kuyruk sokumu bölgesini de temizleyin. Böylece kuyruk sokumu bölgesine düşen kılları oradan almış olursunuz. Böylece cilt altına girecek kıl bırakmamış olursunuz.

Aynı şekilde günlük banyo ve duş ile de bu temizliği düzenli hale getirebilirsiniz. Düzenli hale getireceğiniz banyo ve duşlar size temizlik yanı sıra fiziksel ve zihinsel anlamda olumlu katkılar sağlayacaktır. Daha sağlıklı bir cilt, stresin azaltılması, yorgunluk halinden kurtulma ve birçok ağrı problemine çözüm olmaktadır. (1).

Kuyruk sokumu bölgeniz kıllı ise tüy dökücü kremlerle o bölgeyi temizlemelisiniz. O bölgede bulunan kıllar, saç ve sırtınızdan dökülen kılların kuyruk sokumu bölgesinde tutunmasını kolaylaştırır.

Kıl dönmesi, kuyruk sokumundan sonra en sık göbek deliğinde görülmektedir. Yine yetersiz hijyen kurallarına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Kişisel hijyen kuralları kapsamında belirli sürelerde göbek deliğini temizlemek gerekir. Basit bir cımbız ve kulak temizleme çöpü ile göbek deliğine giren kıl, tüy, elbise parçalarını çıkarmak gerekir.

Kaykılarak Oturmak Yerine Dik Oturmaya Çalışın

Günümüzde birçok meslek oturarak yapılmaktadır. 6 Saatten uzun süreli oturmak, oturarak çalışmak ya da araç kullanmak kıl dönmesi riskleri arasında yer almaktadır. Uzun süre oturan insanlar, genelde kaykılarak (arkaya doğru yaslanarak) oturmaktadır. Bu durum saç ve vücuttan dökülen kılların, kuyruk sokumu bölgesine daha kolay ulaşmasına neden olur. Sandalyede doğru oturmak, omurga sağlığı içinde son derece gereklidir. (2).

Oturma alışkanlığı kıl dönmesi yapabilir.
Dik ve doğru oturma alışkanlığı edinmelisiniz.

Fazla Kilo Probleminden Kurtulun

Ülkemizde de önemli sorun haline gelen fazla kilo, obezite birçok hastalık gibi kıl dönmesi riskleri arasında yer alıyor. Fazla kilolu insanların gluteal çukurları normalin üzerindedir. Yapılan bilimsel araştırmalar fazla kilolu insanların tedavi sonrasında da tekrarlama riskinin yüksek olduğunu göstermektedir. (3).

Fazla kilo her açıdan zararlıdır
Fazla kilo probleminden mutlaka kurtulmamız gerekir

Fazla kilo probleminden kurtulmak için düzenli spor ve sağlıklı beslenmemiz gerektiğini hepimiz biliyoruz. Bunun için şimdi harekete geçme zamanı diye düşünüyorum.

Dar Kıyafetler ve Dar İç Çamaşırı Kullanımından Kaçının

Kıl dönmesi bazı kaynaklarda jean hastalığı olarak da geçmektedir. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sağlık Merkezinde yapılan araştırma sonucuna göre: hastaların %84,9’unun düzenli ya da sıklıkla jean türü pantolon giydiği tespit edilmiştir. Tabii ki tek başına bir neden olarak gösterilemez. (4).

Jean ve dar pantolon da yine risk içerir
Mümkünse rahat kıyafetler tercih etmelisiniz.

Dikkat edilmesini istediğimiz bir husus ise atletin giyim şekli ile alakalı olacaktır. Birçok insan atleti külot içine sokmaktadır. Bu durum kıl dönmesi açısından oldukça risklidir. Atleti külot içine sokmak yerine dışına salınması önerilir.

Değerli arkadaşlar, sayfada aktardığımız önlemler %100 korunma önlemleri sağlamaz. Tabii ki ciddi anlamda riskin azalmasını sağlayacaktır. Sizden ricam kıl dönmesi belirtileri hususunda da bilgili olmanızdır. Aldığınız önlemlere rağmen pilonidal sinüs belirtileri ile karşılaşmanız halinde doktordan yardım alarak sorunu erken süreçte çözüme kavuşturabilirsiniz.

Referanslar

1. Goto, Y., Hayasaka, S., Kurihara, S., & Nakamura, Y. (2018). Physical and mental effects of bathing: A randomized intervention study. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2018.

2. Cho, I. Y., Park, S. Y., Park, J. H., Kim, T. K., Jung, T. W., & Lee, H. M. (2015). The effect of standing and different sitting positions on lumbar lordosis: radiographic study of 30 healthy volunteers. Asian spine journal, 9(5), 762.

3. Arda, İ. S., Güney, L. H., Sevmiş, Ş., & Hiçsönmez, A. (2005). High body mass index as a possible risk factor for pilonidal sinus disease in adolescents. World journal of surgery, 29(4), 469-471.

4. Ertan, C., Kulaçoğlu, H., Tümer, M., & Ungan, M. (2007). PILONIDAL SINUS:“JEEP DISEASE” OR “JEAN DISEASE”. Turkish Journal of Family Practice, 2(2), 65-67.

Yazar Op. Dr. Atilla Kaya

Merhaba, ben Doktor Atilla Kaya, 1993 yılından beri genel cerrahi ve medikal estetik uzmanı olarak hizmet veriyorum. Kıl dönmesi ameliyatları arasında uygulanma oranı hızla yaygınlaşan, Mikro Sinüsektomi yöntemini geliştiren kişiyim. İstanbul Bakırköy'de Mikro Sinüsektomi yöntemi ile kıl dönmesi tedavileri gerçekleştiriyorum. Bana ulaşmak için 0212 572 72 65 numaralı telefonu kullanabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Whatsapp Destek
İletişim Bilgilerimiz